Hyppytekniikka

Usean koiraurheilulajin suorituksiin kuuluu hyppääminen. Moni koira pystyy selviytymään näistä tehtävistä, mutta erilaiset hyppäämiseen liittyvät haasteet aiheuttavat suoritusvirheitä ja pistemenetyksiä – puhumattakaan koiran kehoon liittyvistä vaikutuksista. Epäedulliset tekniikat hyppäämisessä, liiallinen ja virheellinen kehon kuormittuminen sekä tapaturmat hypyissä ovat valitettavan usein syynä harrastuskoirien vammoihin, sairastumisiin ja pahimmassa tapauksessa harrastusuran päättymiseen. Myös erilaiset virheet hyppyihin liittyvissä suorituksissa voivat johtua koiran kehossa olevista epämukavista kuormitustiloista, joiden vuoksi koiran oikeaoppinen suoritus vaikeutuu.

Hyvä hyppytekniikka on opittu taito, joka edellyttää koiralta usean eri taidon hallitsemista; fyysisten edellytysten, kehon hallinnan ja -hahmotuksen sekä esteiden suorittamiseen liittyvää arviointia. Hyppytekniikkaharjoittelun avulla koiralle pyritään opettamaan, vahvistamaan ja ylläpitämään näitä taitoja, jotta se voisi ratkaista hyppäämiseen ja esteeltä toiselle etenemiseen liittyvät tehtävät itsenäisesti, mahdollisimman optimaalisesti vauhdin ja virheettömyyden suhteen sekä turvallisesti ja itsevarmasti.

Hyppytekniikan harjoittelu on suositeltavaa aloittaa ja säännöllisesti kontrolloida hyppytekniikkaan kouluttautuneen kouluttajan ohjauksessa, jotta harjoittelu olisi laadukasta, turvallista ja kehityksen kannalta tehokasta.  Hyppytekniikan harjoittelu toteutetaan yksilöllisesti koiran suorituskyvyn mukaisesti, perustuen Susan Salon hyppytekniikkametodeihin ja koiralähtöisiin koulutustapoihin.
 Olen käynyt hyppytekniikkakouluttajien koulutuksen vuonna 2016. Suomessa hyppytekniikkakouluttajia Susan Salon menetelmän mukaiseen harjoitteluun on kouluttanut Vappu Alatalo, yhteystiedot kouluttajille löydät täältä.

Hyppytekniikkakoulutusta saatavilla yksityistunteina yksittäisille henkilöille tai pienemmille porukoille sekä tilattuna kokonaisia kurssipäiviä ja kursseja.
Perustekniikka
  • 1. kurssipäivä: luento hyppytekniikasta, perushyppytekniikan harjoitteet (aikavaraus n. 30min/koira)
  • 2. kurssipäivä: etäisyyden arvioinnin ja taipumisen harjoitteet (aikavaraus n. 30min/koira)
Jatkokoulutukset
  • agilitykoirille: korkeuden arviointi, taitojen soveltaminen, erikoisesteet, häiriöt
  • pk- ja tokokoirille: umpihyppy, korkeuden arviointi, kapulan kanssa tehtävät harjoitteet

Tiedustelut: vinkeakoira@gmail.com